Nivatunturin palovartijan maja

Palovartijan maja on rakennettu 463 m korkeuteen kohoavaan Nivatunturiin 1950-luvun alussa ja se on ollut käytössä 1970-luvun puolivälin tienoille.

Palovartija käytti majaa tukikohtanaan tarkastellessaan kuumimman kesän aikana ympäristöä maastopalojen varalta. Maja on pieni, noin 12 m² kokoinen. Siinä on varustuksena kamina ja pieni lavitsa sekä pöytä. Maja on lukitsematon, vesipaikkaa ei ole.

Maja kunnostettiin vuonna 1999, pihalle tehtiin myös liiteri-käymälä. Majalle johtava reitti on vaikeakulkuinen, eikä sovellu heikkokuntoisille.

Ulkoilureittiluokitus: Vaativa


Majalle johtaa sekä Savukosken että Pelkosenniemen puolelta merkitty polku. Savukoskelta paaluin merkityn polun alkupäähän pääsee ajamalla Pelkosenniemen suuntaan Materoseläntiehaaraan (aivan kuntien rajan tuntumassa) ja siitä Materoseläntietä noin 10 km. Tien päässä on opaste majalle. Hieman parempi tie lähtee Perälästä, josta kääntyy tie Matalaiseen. Noin 16,5 km päässä on opaste tien oikealla puolella. Merkityn polun pituus on molemmista suunnista n. 2,5 km.