Savottakämpät

Savottatyömailla tienasivat leipänsä vuosikymmenien ajan useat saulaiset ja etelän lentojätkät. Savukosken erämaissa on ollut savottoja jo 1910-luvulta lähtien aina 1980-luvun loppuun saakka. Viimeinen työmaa päättyi vuonna 1988 Sotataipaleessa. Uitto Kemijoessa loppui vuonna 1991.

Isoja savottatyömaita varten rakennettiin kämppiä, joissa metsurit, hevosmiehet, kokit ja työnjohto asuivat pitkiä ajanjaksoja yhteen menoon. Kämpät sijaitsivat kymmenien kilometrien päässä kylistä ja usein niihin taivallettiin jalan tai hevosella, mikä osaltaan piti miehet kämpillä.

Kämppiä siirreltiin paikasta toiseen sen mukaan kuin työmaat loppuivat ja uusia perustettiin jokien yläjuoksuille. Esimerkiksi Pyhäjoen kairassa oli kämppiä ainakin 25 eri paikassa. Talvisin kämpissä majoittuivat metsurit ja keväisin uittomiehet, monesti samoja miehiä.

Puut ajettiin siihen aikaan hevosilla ja myös niillä oli oltava suoja säätä vastaan. Alkuaikojen katosten sijaan alettiin rakentamaan kunnollisia talleja, joihin mahtui 10-20 hevosta työmaan suuruudesta riippuen.

Kämppien ruokahuollon järjestämiseksi tehtiin sopimus jonkun kauppiaan kanssa joka toimitti tavaraa erämaahan. Näiltä ”hartsuherroilta” jätkät sitten ostivat mitä tarvitsivat, kuten tupakkaa, työkaluja ja vaatteita. Joka kämpällä oli kokkinsa, joka huolehti ruoanlaitosta. Ylöspito perittiin palkasta.

Viimeisten savottojen päätyttyä 1980-luvun lopulla havahduttiin viime hetkellä pelastamaan saulaista savottahistoriaa. Museovirasto, Savukosken työvoimatoimisto ja Savukosken kunta ovat yhteistyössä kunnostaneet 3 kämppäkokonaisuutta: Alatammen,- Reutuvaaran,- ja Kuusikko-ojan Savottakämpät.

Savottakämpät sopivat erinomaisesti retkien, leirien ja kurssien pitopaikaksi. Niissä voi myös järjestää erilaisia juhlia kuten häätapahtumia ja pikkujouluja.

Alatammi ja Reutuvaara on vuokrattavissa 7 vuorokaudeksi kerrallaan, Kuusikko-ojan kämppää vuokrataan vain päiväkäyttöön. Perittävä vuokra vastaa lähinnä huolto- ja hoitokuluja.

 

   
Kuusikko-ojan Savottakämppä Savukoskella
Reutuvaaran Savottakämppä, Sotatunturi
Savottatunnelmaa Alatammen kämppäkartanossa, Pyhäjokivarressa Savukoskella