Kalastus

Kalastajan unelmapaikaksi Suomen Lapissa voidaan hyvin kutsua Savukoskella ja Pohjois-Sallassa olevia suuria, erämaisia kalastusalueita. Alueella on satoja kilometrejä urheilukalastukseen soveltuvia jokia - suuresta ja mahtavasta Kemijoesta aina pienimuotoisiin tammukkapuroihin asti. On koskia, nivoja, virtoja, suvantoja...

Haastellinen Nuorttijoki on kanjoneistaan tunnettu luonnontilainen joki. Kolmasosa Savukosken kunnasta on luonnonsuojelualueita. Suurin ja merkittävin metsä-, suo- ja tunturiluonnon suojelija on UK-kansallispuisto. Hiljaisuus ja metsäerämaat eläimineen ja luonnonantimineen ovat KorvatunturinMaan rikkaus. Nuorttijoki, joka laskee Venäjän puolella olevaan Nuorttijärveen, tarjoaa lontaisen kalastonsa ansiosta haasteita niin uistin- kuin perhokalastajallekin. Kaiken lisäksi Nuorttijoki on upea maisemiltaan: joki virtaa rajaa lähestyessään yhä jylhemmäksi muuttuvassa kanjonissa. Nuortin villin ja voimakkaan taimenen tai komean purje-eväisen harjuksen saanut kalastaja tietää missä joen viehätys, jylhien maisemien lisäksi piilee.

Kemijoen yläosassa olevaan Korvatunturin virkistyskalastusalueeseen kuuluu Kemijoki sivuhaaroineen Uuraojan suusta Kairijoen suuhun sekä Kairijoki sivuhaaroineen. Kalastuskauden aikana alueelle istutetaan pyyntikokoista taimenta. Kalastoon kuuluu lisäksi harjus ja siika.

Kemijoen latvavedet ja Kairijoki ovat suosittuja kalastuskohteita erämaisuutensa ja hyvän luontaisen kalakantansa ansiosta. Niin Kemijoki kuin Kairijokikin soveltuvat erinomaisesti sekä heitto- että perhokalastukseen. Joet ovat hyvin kahlattavissa ja etenkin Kairijoki on aukearantaisena oikea perhokalastajan ihannejoki. Miellyttävä kalapaikka on myös Kemijokeen laskeva Tenniöjoki.

Naruskajoki on Kemijoen vesialuetta, joka alkaa Naruskajärvestä ja virtailee aina Kemijokeen asti yhdistyen Savukosken kohdalla. Naruskajoen saavutettavuus on hyvä, sillä kalapaikat ovat pääasiassa lähellä maantietä.

Naruskan vesi on hieman ruskehtavaa, mikä johtuu Sallan tienoon suoperäisestä maastosta. Naruskajoki on hyvä vaihtoehto loppukesästä Lappiin matkaavalle, sillä joessa on riittävästi vettä kuivinakin kesinä. Paras ajankohta on mennä Naruskalle kalaan kevättulvien laskeuduttua, kesäkuun puolivälin jälkeen. Naruska on leveimmillään noin 50 m, mutta koskikohdissa joki on sopivan levyinen kevyeen koskikalastukseen.

Naruskalle kannattaa valita perhokalastusvälineet tai kevyet heittokalastusvälineet. Kahluuvehkeet kannattaa vaarata mukaan, jos haluaa kalastaa koskikohteet tehokkaasti. Lohikalojen lisäksi Naruskan suvannoista tapaa suuria haukia ja ahvenia. Taimenia istutetaan kalastajien iloksi pyyntikokoisinakin. Jokimaasto on myös hyvää retkeilymaastoa.